Пътеводител в света на портовете на Вашите устройства

Озадачени ли сте от портовете на Вашия лаптоп или се опитвате да разберете от какъв точно адаптер имате нужда, за да споделите музика с Ваш приятел чрез два броя слушалки или пък да прехвърлите екрана на телефона си на своя смарт телевизор? Предстои да научите за какво служат различните портове на Вашите мобилни устройства.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

Аудио разклонител UGREEN с външна звукова карта 2x мини жак 3.5mm към USB Type A 15cm (30724) черен

В тази статия

Портовете и конекторите не винаги са първото нещо, за което мислите, когато купувате нов лаптоп или телефон, но е добре да сте запознати с възможностите и с различните видове портове и техните функционалности. Това може да направи употребата на Вашите устройства много по-лесна и по-мащабна.

В случай че Вашето устройство не е оборудвано с необходимите портове, можете да откриете най-различни видове кабели и адаптери, които да направят възможна връзката му с други устройства и да Ви позволят да се насладите на редица нови преживявания като например:

 • да слушате музика заедно с приятел от един телефон, но с помощта на два отделни чифта слушалки
 • да предавате екрана на телефона или таблета си към Вашия телевизор
 • да свържете едновременно слушалки и микрофон за професионална употреба към телефона си
 • да направите възможно улавянето на Wi-Fi или Bluetooth сигнал за настолен компютър
 • да зареждате няколко различни телефона или таблета само с едно зарядно за стена
 • и много други

Какви са различните видове портове?

Най-често срещаните портове при съвременните компютри и мобилни устройства са USB, HDMI и Ethernet портовете, както и четците за SD карти

Нещата се усложняват от факта, че всеки порт има различни видове, които работят по различен начин. Например USB портовете се делят на USB-A, USB-B и USB-C.

Някои устройства имат само един порт, докато при други можете да откриете дузина. Точно затова си струва да отделите малко време, за да разучите какво точно Ви трябва, за да използвате устройствата си, по начините, по които искате.

Тук можете да видите най-често срещаните портове при съвременните лаптопи.

За какво се използва USB портът?

Независимо дали се опитвате да свържете принтер, да заредите телефона си или да използвате мишка, USB портът винаги участва. Тези портове на практика представляват жакове за всякакви устройства и марки – всъщност буквата “U” в съкращението означава точно „универсален“.

Може би ще се зачудите защо тогава някои устройства имат портове с различна големина и форма, а всички се наричат USB.

Всички USB портове ли са еднакви?

На кратко – не. Има два аспекта на USB портовете, които трябва да се вземат под внимание:

 • тяхната форма и размер, които определят какъв конектор може да влезе в съответния порт;
 • скоростта на USB връзката.

Различните портове комбинират тези елементи по различни начини, за да се впишат в различни ценови рамки и стандарти за удобство. Най-напред ще се запознаем с различните форми и размери, а след това ще обърнем внимание и на различните скорости за предаване на данни.

Различни USB форми и размери: USB-A, USB-B и USB-C

USB-A

Това е USB портът, с който са запознати повечето хора – асиметричният му дизайн подсказва, че конекторът може да бъде включен само в определена посока.

Ще откриете USB-A портове на всички настолни компютри и на повечето лаптопи, както и на Вашите зарядни за мобилни устройства.

Повечето USB кабели имат в единия край USB-A конектор за свързване с компютър, лаптоп или зарядно за стена, а в другия край - или USB-B, или USB-C конектор, който да свържете със смартфон или с друг вид устройство.

Освен това има и USB аксесоари, при които единият край е свързан директно вътре в устройството и кабелът не може да бъде отделен от него, като например мишка или клавиатура.

USB-B

Този тип конектор се открива почти изцяло единствено при малки уреди като смартфони, таблети, преносими твърди дискове и принтери. Има няколко варианта на USB-B:

 • Пълноразмерният порт USB-B и портът USB-B 3.0 обикновено се използват за принтери и по-стари модели външни хард дискове. Те имат различна форма, а при USB-B 3.0 конекторът е в син цвят.
 • Mini USB-B (по-известен само като Mini USB) се открива при по-стари модели устройства и аксесоари като например USB микрофони.
 • Micro USB-B е вероятно най-често срещаният USB-B порт и се среща при моделите смартфони и таблети отпреди няколко години, както и при по-новите бюджетни модели.
 • Micro USB-B 3.0 изглежда като два конектора в едно и се използва при устройства, за които е важна високата скорост на предаване на данни, като например при външните хард дискове. Тези портове стават все по-рядко срещани и биват изместени от USB-C портовете.

USB-C: Новият стандарт

USB-C е последното поколение USB конектор и първият тип USB порт, който можете да свържете с Вашето устройство независимо от посоката. Можете да откриете кабели с USB-C конектори и в двата им края.

Те могат да бъдат използвани за всичко от зареждане на лаптоп или телефон до свързване на монитор или захранване на външен хард диск.

USB-C е единственият конектор, проектиран да поддържа високата скорост на стандартът USB 4.0, въпреки че фактът, че разполага с USB-C порт не гарантира, че самото устройство може да поддържа тази скорост.

Очаква се USB-C портовете все по-бързо да изместват USB-A портовете при новите лаптопи и действително някои лаптопи, включително последните модели на Apple MacBook, вече използват изцяло USB-C портове.

Зареждане на лаптоп с USB-C

Много лаптопи в момента се произвеждат с USB-C портове, които също се използват и за зареждане по същия начин, както се зареждат по-новите модели смартфони.

За съжаление няма лесен начин да разберете каква мощност на зареждане поддържа Вашия USB-C порт, без да прочетете инструкциите за употреба на устройството. Това е важно, тъй като много лаптопи могат да се зареждат само с USB-C кабели, но максималната скорост на зареждане може да бъде постигната единствено с кабел и адаптер поддържащи подходящата скорост.

Наистина изглежда практично да можете да зареждате лаптопа и телефона си с един и същи кабел, но всъщност е възможно по този начин да не постигате скоростта на зареждане, която е обявена в спецификациите на продукта.

Важно е да отбележим, че самият факт, че Вашият лаптоп има USB-C порт, не означава, че той може да бъде зареждан през него. Най-общо казано, ако на лаптопа Ви има от старите кръгли портове за зареждане, най-вероятно USB-C портовете, които виждате, не са били предвидени за зареждане.

 

USB 2.0, 3.0 и 4.0: каква е разликата?

Първите стъпки на Вашето дете. Кучето Ви хваща топка на забавен каданс. Кратко видео от улицата, при което сте се проявил като журналист. Все неща, които бихте искали да споделите възможно най-бързо, но ако сте уловили тези моменти с Вашия телефон, а желаете да ги качите с помощта на лаптопа, може да се окаже, че ще чакате повече от очакваното за прехвърляне на видеото.

Ето защо е важно да сте сигурни, че използвате най-добрата USB връзка, която Вашето устройство поддържа. Простото правило е, че колкото по-голямо е числото в наименованието на стандарта, толкова по-бързо работи портът. В таблицата по-долу ще откриете обяснение на разликите между различните USB стандарти.

Трябва да отбележим, че две устройства, които имат USB портове със сигурност могат да общуват помежду си, независимо каква скорост на връзката поддържа всяко от тях. Ако разполагате с кабел или адаптер с правилните конектори, то Вие определено сте на прав път.

Това е, защото двете устройства просто се свързват помежду си чрез скоростта, която поддържа по-бавното устройство. Така например, ако лаптопът Ви поддържа стандарт USB 2.0, а външният хард диск, с който искате да го свържете, поддържа USB 3.0, то връзката между тях ще бъде ограничена до USB 2.0.

USB стандарт

Скорост

(Mbps - мегабити в секунда)

Какво поддържа?

USB 1.1до 12MbpsПървият потребителски USB стандарт. Не се среща при никои съвременни устройства.

USB 2.0 до 480MpbsОтносително често срещан при бюджетни лаптопи. Най-бавната USB връзка, поддържана от USB-C.USB 3.0 до 5Gbps (5,000Mbps)Работи с класически USB-A конектор.USB 3.1до 10GbpsСъщо работи с класически USB-A конектор.USB 3.2до 20GbpsПоддържа се само от USB-C конектор.

USB 4до 40GbpsПоддържа се изключително само от USB-C. Поддържа също Thunderbolt връзка.

Какъв USB стандарт използва моето устройство?

Дали портът на Вашето устройство е USB-A, USB-B или USB-C е относително видно от неговия размер и форма, но за да разберете какъв е стандартът на връзката, която поддържа, ще трябва да се обърнете към неговото ръководството, което можете да откриете или на хартиен носител в опаковката, или в интернет при изписване на модела на устройството в търсачката.

Може би сте забелязали, че някои от Вашите USB портове имат различни цветове или символи по себе си. Действително има такива стандарти, но не всички производители ги спазват, така че единственият надежден източник на информация остават инструкциите за употреба на устройството.

Какво представляват Thunderbolt портовете? 

Портовете на най-новите модели MacBook са описани като "Thunderbolt / USB 4". Thunderbolt и USB-C изглеждат по абсолютно един и същи начин, но работят малко по-различно.

Това означава, че ако сте закупили устройство, което използва Thunderbolt връзка, като например високоскоростен външен хард диск или монитор, е нужно да използвате оригиналния кабел или друг, но сертифициран такъв.

Ако Ви трябва кабел за обикновено USB устройство, можете да използвате и двете – както USB-C кабел, така и Thunderbolt кабел.

За какво се използва HDMI портът? 

HDMI портовете обикновено се използват за връзка между компютри и телевизори или компютърни монитори.

След USB, HDMI е вторият най-често срещан тип връзка, който ще откриете при лаптопите.

Има ли различни видове HDMI портове?

При HDMI портовете нещата стоят по подобен начин, както при USB портовете. При тях също има конектори с различна форма и размери, както и различни стандарти за връзка, които са независими един от друг.

Отново свързването например на две HDMI устройства с USB ще свърши работа, но ако не сте подбрали правилните продукти, ще бъдете ограничени във възможностите, които те предлагат.

Например, ако HDMI портът на Вашия лаптоп е способен да доставя само Full HD картина, докато телевизорът Ви е 4K, то Вие ще бъдете ограничени до Full HD резолюцията, когато свържете лаптопа с този телевизор.

HDMI адаптери

Ако Вашият компютър има HDMI порт, но мониторът Ви – не (или обратното), тогава ще трябва да си осигурите адаптер, за да осъществите връзката между тях. Ако мониторът няма HDMI порт, той най-вероятно ще бъде оборудван с VGA или DVI порт, в който можете да включите адаптера.

HDMI към VGA адаптерът Ви позволява да свържете нов лаптоп към по-стар монитор.

Нуждая ли се от Ethernet порт?

Ethernet портовете Ви позволяват да свържете компютъра си директно към Вашия рутер чрез кабел за по-бърза и по-стабилна интернет връзка, която има предимство пред Wi-Fi връзката.

 

Повечето лаптопи нямат Ethernet портове, тъй като конекторите са твърде големи по размер. Производителите на лаптопи предпочитат да предлагат по-тънки устройства, което налага пропускането на този иначе полезен порт.

Повечето настолни компютри имат такъв порт, като същевременно пък не предлагат опция за връзка чрез Wi-Fi. В тези случаи можете да закупите Wi-Fi приемник, който се включва в USB порта на Вашия настолен компютър и му позволява да се свърже с безжична мрежа.

Ethernet по-бърз ли е от Wi-Fi?

По принцип, да. На теория максималната скорост на Ethernet порта е 1,000Mbps (1Gbps), докато повечето Wi-Fi връзки са значително по-бавни.

Освен това Wi-Fi връзките могат да бъдат повлияни от доста неща, включително други електронни уреди в близост, наличието на стени между рутера и компютъра, както и от разстоянието между тях.

Ако разстоянието между рутера и Вашия компютър позволява, би било много по-добре да ги свържете посредством Ethernet кабел. Това ще Ви осигури много по-добра връзка, макар и в много случаи да не изглежда практично.

Дори ако Вашият компютър няма Ethernet порт, бихте могли да си вземете съответния адаптер, който може да работи на всеки компютър или лаптоп с USB порт.

Какво представляват четците за SD и micro-SD карти?

Много компютри вървят с вграден четец за SD карти или за техните по-малки побратими – micro-SD картите. Най-широката им употреба е за дигитални камери и фотоапарати, но също така могат да се използват и с други видове записващи аудио и видео устройства като диктофони или видео регистратори за автомобили.

Ако Вашият лаптоп има само слот за SD карта, докато камерата Ви ползва micro-SD карта, бихте могли да си купите адаптер за micro-SD карти. На практика те представляват SD карти със слот за micro-SD карти.

Ако пък разполагате със слот само за micro-SD карти, а устройството Ви изисква SD карта, тогава можете да потърсите USB адаптер за SD карти или пък да направите нещо друго – да закупите micro-SD карта заедно с SD адаптер за нея и да ги сложите заедно в устройството, което изисква SD карта.

Ако Вашият лаптоп, таблет или телефон има твърде малка памет, бихте могли да използвате SD картата като начин да увеличите пространството си за съхранение на файлове.Имайте предвид обаче, че SD картите са по-бавни в сравнение с вградената памет на устройствата и по тази причина не са подходящи за складиране на големи по размер файлове или на често използвани файлове или програми.

Как мога да добавя допълнителни портове към моето устройство?

Има много начини да добавите още портове към Вашия телефон, таблет или лаптоп. Вече споменахме някои видове адаптери с конкретно предназначение, но имайки в наличност стандартен USB порт, можете да включите на практика всичко към своите устройства.

Ако желаете да добавите множество портове наведнъж, за Вас са подходящи мултифункционалните хъбове или докинг станции, които съдържат всички видове портове, които биха Ви потрябвали, било то Ethernet порт, четец за карти или просто още USB портове.

Мултифункционалните хъбове и докинг станции са особено практични, когато на бюрото си имате свързани мишка, клавиатура, принтер, рутер и други, но не желаете да включвате и изключвате по няколко кабела всеки път, щом решите да местите лаптопа си – когато всички тези устройства са свързани с мултифункционален хъб или докинг станция, всичко, което ще трябва да направите, е да включите един единствен кабел.